Financiering binnenhalen als zzp’er: zo doe je dat

financieringen en zzp
Zakelijk Lenen Nieuws 18 maart 2021

Net gestart als zzp’er? Of ben je al een tijdje zelfstandige en is nu de tijd gekomen dat je externe financiering nodig hebt? Dan lijkt het binnenhalen van een lening of een krediet misschien ingewikkeld. Bij leningen en kredieten denk je immers al snel aan een complete bedrijfsstructuur. Kunnen zzp’ers wel een lening of krediet krijgen? En welke mogelijkheden zijn er zoal? De mogelijkheden op een rijtje.

In je eigen kring vragen: snel, maar link?

Kleine ondernemers zullen het eng vinden om een lening bij een bank of kredietverstrekker aan te vragen. Ze zullen het fijn vinden om een lening in eigen kring af te sluiten: bij familie of vrienden, of bij een kennis. Het voordeel daarvan is dat er soepele voorwaarden kunnen worden opgesteld en dat je niet onder het juk van een bank zit. Bovendien kent de verstrekker jou persoonlijk en weet deze wat je activiteiten met je bedrijf zijn.

Toch kan een lening uit eigen kring ook heel link zijn: de relatie kan verstoord raken. Wie als zzp’er geld leent van een vriend, voor het bedrijf, en niet aan de terugbetalingsafspraak kan voldoen, zal een vriendschap kwijtraken. En van familie lenen is nog gevaarlijker: als er niet terugbetaald wordt, kan er een flinke familieruzie ontstaan. Alvorens aan vrienden, familie en kennissen een lening te vragen is het dus goed zich af te vragen of het de moeite waard is en of je echt zeker weet dat je eventuele vriendschappen en banden op het spel wilt zetten.

Kredieten aanvragen

Toch maar wel naar de gewone financier om bedrijfsmiddelen te financieren? Dan zou je kunnen kiezen voor een microkrediet. Dat is een lening tot maximaal 50.000 euro. Deze lening wordt vaak gebruikt om een voorraad van producten in te kopen of om bijvoorbeeld kleine apparatuur aan te schaffen. Bij een microkrediet ligt de looptijd tussen de één en de tien jaar. Maandelijks moet er een deel van de lening worden terugbetaald en uiteraard betaal je ook rente. Wel moet je hiervoor een ondernemingsplan en een financieringsplan overleggen.

Heb je leveranciers? Dan kun je ook bij hen om een krediet vragen. Wie bijvoorbeeld laptops en telefoons nodig heeft, zou bij de leverancier hiervan kunnen vragen om een lening. Je koopt dan op afbetaling. Dat kost extra geld, maar het voordeel is dat je snel over de benodigde waar beschikt. Bij de aanschaf van bijvoorbeeld een smartphone combineert de leverancier de afbetaling met bijvoorbeeld een abonnement in het maandelijkse bedrag.

Natuurlijk bestaat ook nog steeds de aloude rekening-courantkrediet nog steeds. Je spreekt dan met de bank af dat je tot een bepaald bedrag rood mag staan. Zo creeer je meer financiële ruimte. Het nadeel is dat je daarbij ook rente betaalt. Hoeveel je rood mag staan en wat de looptijd is, kan verschillen per bank en per situatie. Een dergelijk krediet krijg je niet zomaar: de bank kan eisen stellen. De rente stijgt of daalt terwijl het krediet verstrekt is.

Een simpele zakelijke lening

Ook zzp’ers kunnen kiezen voor een zakelijke lening. Die sluit je af bij de bank. De looptijd is minimaal één jaar. Tussen de bank en jou worden precieze afspraken gemaakt en je moet al van tevoren aangeven wat je met het geld gaat doen. Zolang als de lening loopt, betaal je een vast bedrag terug en rente over de restschuld. Op ZakelijkLenen.nl kun je een voorbeeldtabel vinden.

Eventueel kun je ook met de bank in gesprek om niet maandelijks, maar elk kwartaal een deel terug te betalen. Daar worden dan wel extra kosten voor gerekend. Vaak is een dergelijke lening handig om grote investeringen mee te financieren. Denk aan een bedrijfspand of machines.

Factoring

Factoring kan een interessante optie zijn voor zzp’ers die snel geld nodig hebben. Zzp’ers krijgen er meer dan eens mee te maken dat opdrachtgevers laat betalen. Ruim 1 op de 5 zzp’ers heeft moeite met het innen van vorderingen. Niet handig, want voor de zzp’er zelf komen de rekeningen wel gewoon binnen. Bij factoring ‘koopt’ een extern bedrijf de facturen op. Deze betaalt de facturen direct uit en haalt het geld op bij de opdrachtgever. Op die manier komt het geld sneller vrij. Zo beschik je direct over het geld waar je recht op hebt.

Ondernemers kunnen factoring inzetten voor facturen vanaf 1.000 euro. Het gaat altijd om facturen aan andere ondernemers. Je kunt dus geen facturen aan een consument laten factoren. Het idee van factoring is dat je meteen ruimte hebt om te investeren in nieuwe opdrachten en leveranciers te betalen.

Leasen

Leasing kennen we allemaal wel: het financieren van bedrijfsmiddelen in de vorm van een lening. Denk aan personenauto’s, bestelbussen, machines en computers. Bij financial lease wordt er een lening afgesloten voor bijvoorbeeld een auto. De financiering wordt dan in termijnen terugbetaald. Daarbij draag je als zzp’er het economisch risico.

Bij operational lease blijft de leasemaatschappij op papier de eigenaar. Deze is dan zogenaamd ‘juridisch en economisch eigenaar’. Daarmee huur je een object. Voor zzp’ers is private lease voor een auto misschien ook een alternatief.

Zakelijk Lenen

Zakelijk Lenen

ZakelijkLenen.nl is een website die informatie biedt voor ondernemers die willen weten hoe ze bedrijfsfinanciering kunnen binnenhalen. Zzp’ers kunnen op deze site informatie vinden over voor hun passende leningen en kredieten. Daarbij staan objectiviteit en een heldere uitleg voorop.

Populaire berichten

Wil je de beste tips & tricks en artikelen in je mailbox? Schrijf je dan nu in.


Onze partners